Vaccinaties en jaarlijkse controle

Jaarlijks een gezondheidscheck is belangrijk

Honden, katten, konijnen en fretten worden jaarlijks gevaccineerd tegen verschillende ziektes. Wat het beste vaccinatieschema is voor uw huisdier, is afhankelijk van hoe uw huisdier leeft en hoe hij eerder gevaccineerd is. Het doel van vaccineren is om uw huisdier en de populatie gezond te houden. Sommige vaccinaties zijn verplicht (bijvoorbeeld in een pension of buitenland).

Honden

Pup

Als pup van 6 weken oud, wordt de hond gevaccineerd tegen parvo en hondenziekte. Op dat moment moet de pup ook gechipt zijn of worden. De hond krijgt dan ook een officieel paspoort, elke hond moet dit hebben in Nederland. Dit gebeurt bij de fokker en dan mag de pup na minimaal een week naar zijn nieuwe baasje. Na 3 weken (leeftijd van 9 weken) wordt nog een keer gevaccineerd tegen parvo en ook tegen leptospirose (o.a. de ziekte van Weil). Op een leeftijd van 3 maanden wordt hij gevaccineerd tegen leptospirose, hondenziekte, een leverziekte en parvo. Een pup uit het buitenland moet minstens 15 weken oud zijn voordat hij bij u komt. Een pup mag pas de grens over 3 weken nadat hij gevaccineerd is tegen hondsdolheid (= rabiës) en dit mag pas vanaf 12 weken leeftijd.

Pension, cursus of show

Indien u met uw hond op cursus of show gaat of uw hond gaat naar een pension, dan moet hij meestal ook gevaccineerd worden tegen kennelhoest. Dit is een combinatievaccin tegen parainfluenza en bordetella. Deze enting bestaat uit een neusenting of een injectie. De neusenting is een druppelvaccinatie voor in de neus, dus geen prikje. Deze vaccinatie moet minstens 3 weken voor het pensionbezoek worden toegediend en heeft een geldigheid van een jaar. Bij pups adviseren we om de neusdruppel bij de 9 weken enting erbij te doen. Zo wordt de pup tijdens het socialiseren en de cursus goed beschermd. De kennelhoest injectie moet de eerste keer na 3 weken herhaald worden, daarna is een maal per jaar een herhalingsprik nodig. Deze enting is ook een jaar geldig. Voor honden die het niet prettig vinden om druppels in de neus te krijgen, is dit een goed alternatief. 

Buitenland

Indien uw hond mee gaat naar het buitenland, moet hij aan 3 voorwaarden voldoen: rabiësvaccinatie (= hondsdolheid), een chip en een officieel Europees paspoort. U dient uw hond minstens 3 weken voor uw vertrek te laten vaccineren, soms nog eerder. Voor de landen binnen de Europese Unie wordt de geldigheid van 3 jaar aangehouden na een eenmalige vaccinatie vanaf een leeftijd van 12 weken. Per land zijn er soms aanvullende regels, zie hiervoor www.licg.nl.

Volwassen hond

Honden worden niet elk jaar tegen alle ziektes gevaccineerd, omdat tegen bepaalde ziektes een langere bescherming geldt. Op de leeftijd van 1 jaar wordt nog eenmaal de “grote” enting gegeven (leptospirose, hondenziekte, leverziekte (adenovirus) en parvo). Op de leeftijd van 2 en 3 jaar wordt enkel de leptospirose enting herhaald. Pas op een leeftijd van 4 jaar krijgt de hond weer de “grote” enting. Dit schema wordt elke 3 jaar herhaald. Elk jaar overleggen we intern, wat de nieuwste inzichten zijn en hoe wij ons vaccinatieschema gaan uitvoeren. Niet meer vaccineren dan moet, maar wel wat nodig is.

Titeren

Hierbij wordt de hoeveelheid antistoffen in het bloed gemeten. Voor hondenziekte, adenovirus en parvo is dit mogelijk. Een goede basis vaccinatie blijft altijd van belang en daarna zou u over kunnen gaan op het titeren. Dit houdt in dat we het schema volgen zoals boven beschreven en dan wordt op een leeftijd van 4 jaar voor het eerst getiterd om te kijken of het nodig is om dan de "grote" enting te geven of dat uw hond daar nog voldoende antistoffen voor heeft. De vaccinatie tegen leptospirose, kennelhoest en rabiës kan niet vervangen worden door een titerbepaling.

Katten

Uw kitten

Als kitten wordt de kat gevaccineerd tegen calicivirus, herpesvirus (samen de veroorzakers voor niesziekte) en panleukopenievirus (kattenziekte of parvo genoemd). Het best wordt deze vaccinatie gedaan op een leeftijd van 8 à 9 weken. Na 3 à 4 weken wordt deze vaccinatie dan herhaald. 

Pension, kattenhotel of show

Sommige pensions vragen nog een extra vaccinatie tegen bordetella. Informeer op tijd of het pension waar uw kat op vakantie gaat dit ook vraagt. Deze bordetellavaccinatie is een neusenting, dit wil zeggen dat er enkele druppeltjes op de neusspiegel moeten worden gedruppeld. Dit is dus geen prikje, maar vergelijkbaar met de neusdruppel bij de hond. 

Buitenland

Indien uw kat mee gaat naar het buitenland, moet hij ook gevaccineerd worden tegen rabiës (= hondsdolheid) en hij moet gechipt zijn en in het bezit van een Europees paspoort. U dient uw kat minstens 3 weken voor uw vertrek te laten vaccineren, soms nog eerder. De meeste landen binnen de Europese Unie houden de geldigheid van 3 jaar aan. Per land zijn hier andere regels voor, zie hiervoor www.licg.nl.

Volwassen kat

Een jaar na de boostervaccinatie wordt de kat nogmaals gevaccineerd tegen calicivirus, herpesvirus en panleukopenievirus. Daarna volgt een jaarlijkse herhaling van de enting, eerst twee jaar tegen niesziekte en dan na 3 jaar weer tegen alle drie de virusziekten.

Konijn

Een konijn kan gevaccineerd worden tegen myxomatose en RHD1 en RHD2. Deze ziektes zitten samen in één enting, die jaarlijks herhaald moet worden. Myxomatose is een ziekte, waarbij er een sterke zwelling ontstaat ter hoogte van de ogen, oren en anusregio. Sommige konijnen overleven deze ziekte met veel medische zorg, maar vaak is het een dodelijke aandoening. Myxomatose wordt overgedragen door muggen. Gezien muggen overal kunnen voorkomen, wordt de jaarlijkse enting voor elk konijn aangeraden. RHD (konijnenbloederziekte) is een aandoening, waarbij plotse sterfte kan ontstaan. RHD wordt overgedragen door wilde konijnen, dus konijnen die buiten zitten of die gras krijgen van buiten (geplukt), kunnen zo besmet worden. Voor meer advies over de vaccinaties bij het konijn kunt u advies vragen aan uw dierenarts(assistente).

Fret

Fretten kunnen gevaccineerd worden tegen hondenziekte. Als de fret niet eerder is gevaccineerd, wordt hij de eerste keer gevaccineerd met 4 weken tussentijd en daarna jaarlijks. Dit kan vanaf een leeftijd van 9 weken. Wanneer fretten mee naar het buitenland gaan, moeten ze gevaccineerd worden tegen rabiës. Ze moeten een chip en een officieel Europees paspoort hebben. De rabiësvaccinatie moet minstens 3 weken voor uw vertrek te laten vaccineren, soms nog eerder. Voor de landen binnen de Europese Unie wordt de geldigheid van 3 jaar aangehouden na een eenmalige vaccinatie vanaf een leeftijd van 12 weken. Per land zijn er soms aanvullende regels, zie hiervoor www.licg.nl.

Andere knaagdieren zoals cavia’s en ratjes kunnen momenteel nog nergens voor gevaccineerd worden.